Catna & Wimma

Catna & Wimma

lauantai 7. heinäkuuta 2012

kohti barffausta...perusasiat

Olen jo useamman vuoden suunnitellut seuraavan koiran kans barffausta. Niin suunnittelin jo Catnan siirtämistä barffiin heti luovutuksen jälkeen, mutta kuitenkin ajatus pennun barffauksesta hirvitti ja päätin syöttää pennun kasvun mukaan aluksi puoli barffaten. Eli Catna on syönyt ensimmäiset 3 kuukautta täysin nappulaa (Nutroa). Ennen luovutusta 4 kertaa päivässä ja heti sen jälkeen tasasin ruokamäärän kolmeen ruokintakertaan.  Sen jälkeen aloin sekotella nappulamössöön raakaa jauhelihaa, piimää, raejuustoa, raakaa kasvismössöä (mikä ei kyllä ole uponnu hirveän hyvin), lohiöljyä yms. Kaikkea mahdollista mitä voi ajatella koiralle syötettävän.

Nyt Catna syö 5,5kk ikäisenä 2 kertaa päivässä vielä Nutroa suurinosa ruoasta ja lisäksi yllämainittuja vaihtelevasti. Nyt syötän vielä tämän Nutro säkin pois ja siirryn sitten täysin barffaukseen. Ajatuksena olisi ruokkia näin:
Koira syö barffatessaan ohjeen mukaan 1-5% painostaan päivittäin. Kääpiörodut tarvitsevat suhteessa enemmän ravintoa kuin jättirodut, eli me taidetaan olla siinä puolessa välissä. Eli Catna painaa tällä hetkellä 12kg ja alotan tuolla 2,5%lla. Tästä määrästä pitäisi syöttää lihaisia luita 60-70% ja loput 40-30% pitäisi koostua lihasta, sisäelimistä ja kasviksista. Tämän lisäksi kasvismössön osuus pitäisi olla suhteessa kaikista pienin, eli 10-20% lihaisista luista ylijäävästä osasta.

Laskukaava (Riikka Lahti: BARF Raakaravinto käytännössä):
Koiran paino * 0,025 = ruokamäärä/vrk
ruokamäärä * 0,65 = lihaisat luut
(Ruokamäärä* 0,35) * 0,15 = kasvikset
(Ruokamäärä * 0,35) - kasvikset = lihat, sisäelimet ja kala

Kirjan taulukon mukaan
10-kiloisen koiran ruokamäärä vuorokaudessa on 250g, josta lihaisia luita 163g, lihaa, sisäelimiä ja kalaa 74g ja kasviksia 13g  JA

tuon laskukaavan mukaan
12-kiloisen koira ruokamäärä vuorokaudessa on 300g, josta lihaisia luita 195g, lihaa, sisäelimiä ja kalaa 89g ja kasviksia 16g.

Näin tarkasti en aio Catnaa ruokkia, määrät tulee olemaan noin mittoja. Aluksi punniten ja sitten silmämääräsesti mitaten. Jos laihtuu lisätään määriä, jos lihoo, pienennetään.
Lihaisilla luilla tarkoitetaan raakoja luita joissa lihan ja luun suhde on 50%/50%. Näiden tulisi muodostaa vähintään puolet koiran ruokavaliosta. Minkä tahansa eläimen luut kelpaavat koiran ravinnoksi, edellyttäen että ne ovat raakoja.

Hyviä lihaisia luita ovat esim.:
  • broilerin siivet ja kaulat
  • kalkkunan kaulat
  • lihaiset rustoluut (esim. naudan häntärusto)
Lihat syötetään siis raakana, joko paloina tai jauhelihana. Jos lihaisat luut koostuvat esim. lähinnä kanan ja kalkkunansiivistä, voidaan lihoissa ja sisäelimissä käyttää vaikka nautaa, sikaa, poroa ja lammasta. Näin saadaan monipuolisuutta ruokintaan. Kalaa ja sisäelimiä tarjoillaan aikuiselle koiralle noin kerran viikossa kumpaakin.
Lihoiksi käyvät esim.:
  • hevonen
  • lammas
  • broileri
  • kalkkuna
  • muu siipikarja
  • possu
  • nauta
  • riista (hirvi, peura, jänis, kanalinnut, jne)
  • merikala, esim. lohi, silakka... (1-2 x viikossa, tuhoaa tiamiinia (B1-vitamiini)
  • sydän ja kieli lasketaan lihoiksi
Lihat voi sekoittaa esim. jauhelihana kasvissoseeseen.
Barffaukseen sopivia sisäelimiä (sisäelimet jauhetaan ja sekoitetaan kasvissoseeseen):
  • maksa (kerran viikossa 0.5-1% koiran painosta, Catnalla 6-12g)
  • munuaiset
  • naudan maha
  • keuhkot
  • perna
  • haima
Lisäksi
  • kananmunia (kerran viikossa munapäivä, voi antaa useampia kuorineen, ei yhtäaikaa biotiinin lähteiden kuten maksan ja munuaisten kanssa)
Kasvissoseet kuuluvat myös olennaisena osana BARFiin. Kasviksia syötetään monipuolisesti, mutta ne tarjoillaan raakana ja soseutettuna. Kasviksiin ei kuulu viljat eikä riisi. Kasvissoseet koostuvat lähinnä lehtevistä vihreistä vihanneksista, mutta joukkoon voi lisätä muitakin, jopa hedelmiä ja marjoja.
Soseuttamisen lisäksi kasvissoseet usein pakastetaan säilyvyyden vuoksi, mutta pakastettaessa kasvien solurakenne hajoaa entisestään, jolloin soseiden sulavuus helpottuu edelleen.

Kasvissoseeseen hyviä raaka-aineita (pääpaino lehtevissä vihreissä kasviksissa):
Pohjan muodostavat:
  • eril. salaatit (esim. lehtisalaatti, jäävuorisalaatti...- loistavia!)
  • kesäkurpitsa (loistava!)
  • kurkku (loistava!)
Peruspohjan sekaan vaihdellen monipuolisesti seuraavia kohtuullisessa määrin:
  • selleri
  • sienet
  • idut
  • retiisi
  • tilli
  • valkosipuli
  • parsakaali *
  • lehtikaali *
  • kiinankaali *
  • valkokaali *
  • herneet *
  • pavut *
  • pinaatti **
  • raparperi **
  • omenat
  • banaanit
  • appelsiinit
  • vadelma ***
  • mustikka ***
  • puutarhamarjat ***
  • porkkana
*= joskus vähän, kaalin sukuisten kasvien runsas käyttö saattaa joissakin tapauksessa haitata kilpirauhasen toimintaa
**= joskus vähän, sitoo kalsiumia
***= marjoja paljon vähemmän kuin kasviksia

Tässäpä mietteitä barffauksesta...ja lisää tulee... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti