Catna & Wimma

Catna & Wimma

Catnan faktat


Liekkas Catna "Catna"

Katselmus 2013

Faktat:
rekisterinumero: FI12531/12
syntynyt: 8.12.2011
väri: musta merkein
isä: Kellokas Sarrit B
emä: Liekkas Alva Nieida C
kasvattaja: Johanna Laakso
omistaja: Jaana Jämsä

Terveys:
lonkat C
silmät ok (voimassa 14.3.2020)
Prcd-PRA terve polveutumisen perusteella
Pompen tauti (GSD II): N/N terve (testattu 04/2014)


Luonne:
Catna ~ sysi, piki (saamea) on erittäin energinen, toimintaa rakastava, touhukas typy. Catna toimii naksuttimella ja on onneksi hirveän ahne. Helppo kouluttaa ja oppii tosi nopeasti uutta, ei kestä hirveästi toistoja (turhautuu/sulkeutuu).

Harrastukset:
Meillä jäi kaikki viralliset pentukurssit välistä, ollaan opeteltu vain kotosalla perusjuttuja. Ovesta mennään nätisti, remmissä kuljetaan vetämättä, seisotaan rauhallisesti paikalla niin harjatessa ku näyttelykehässäkin, kosketaan tavaroita (esim. pilttipurkkia nenällä), tullaan oma-aloitteisesti lenkillä vapaana ollessa luokse ja tarjotaan katsekontaktia. Nyt osataan tulla luo jo poispäin mennessäkin. Tämän lisäksi ollaan tehty makkararuutuja pitkin kevättä ja nyt jo pidennetään jälkeä, jospa tästä tulisi harrastuskoira, jonka kans pääsisi pitkälle pk-lajeissa. Nyt isompana ollaan jo tehty pitempiä lenkkejä hiekkatiellä ja metsässä vapaana. Suunnitelmissa olisi opettaa Catna liikkumaan myös pyörän mukana. Uutena harrastuksena on agility, mikä on ihan Catnalle tarkoitettu laji, nopeutta ja sulakkuutta sekä tottelevaisuutta vaativa laji.

2013 vuosi reenattiin vähän vähemmän agilityä ja enemmän tokoa. Tokoon saatiin taas inspis Pipa Pärssisen tokokoulutuksesta.

2014 vuoden kevääseen mennessä agility jäi kokonaan tauolle (emäntä sammutti liiallisella painostamisella ja liian vähäisellä palkkaamisella koiran palon lajiin) ja ollaan keskitytty tokoon. Ja omistajan suureksi iloksi ja hämmästykseksi täydestä agilitylupauksesta on kasvanutkin tokolupaus :D Nyt virkistetään taas jäljen alkeita itekseen ja alotellaan hakuharrastusta uutena lajina.

Hakuharrastus on lähtenyt hienosti käyntiin 2014 keväällä ja nyt marraskuussa 2014 ollaan siinä vaiheessa, että koiralla on maalimiesmotivaatiota, etsii tyhjää, valmiita ukkoja. Ilmaisussa päädyttiin kuitenkin rullaan, koska ei Catnasta tule haukkuvaa hakukoiraa millään. Nyt reenataan namidummyn avulla ottamista, kantamista ja tuomista sekä yhdistetään tämä ukolle.

Ruokinta:
Catna söi pentuaikana 3-viikkoisesta 8-viikkoiseen pelkkää emon maitoa ja Nutron penturuokaa. Heti luovutuksen jälkeen aloin antaa raakaa jauhelihaa Nutron nappuloiden seassa. Lisäsin muutakin ruokaan, esim. piimää, raejuustoa yms. Noin 6 kuukauden iässä siirryttiin täysin BARF-ruokintaan. Eli vain ja ainoastaan raakaa ruokaa; lihaisia luita, raakaa lihaa, kalaa ja sisäelimiä sekä välillä kasvissosetta.

Nyt 2-vuotiaana Catnan ruokinta on muuttunut pikkasen enemmän "lajinomasempaan"..Luita saa enää luumurskeena (ja isompia luita/rustopaloja yms vain ajankuluks). Ja sitäkin vain noin 20% kokonaismäärästä, lihan määrää ollaan lisätty noin 70 prosenttiin ja muita sisäelimiä, raejuustoa, kananmunaa, piimää saa sitten sen lopun. Catna painaa tällä hetkellä (2,5) noin 16-17kg ja saa päivässä noin 400g ruoka-annoksen. Lisäksi Lihana se saa broilerin, naudan ja sian lihaa, naudanmahalla höystettynä (nykyään harvemmin), kalana lohta ja sisäeliminä sian ja broilerin sisäelinseosta. Maksaa syötin pienempänä, mutta näytti olevan sille herkempi (silmät rähmi), joten jätin sen pois.

Syksystä 2014 lähtien Catnan ruokavalio on muuttunut nappula-painotteisemmaksi. Syö Acanan Adult Dogia mikä on sopinu tosi hyvin ja lisänä jauhelihaa, kananmunaa ja lisinä sinkkiä ja lohiöljyä.

Tulevaisuuden suunnitelmia:
2013: Opetella lisää pk-juttuja, tokon alkeiskurssi, agilityn alkeis ja jatkokurssi kesällä 2013 ja sen ohessa mölleily, jälkiä ja hakua harjotellaan lisää, 2-vuotiaana terveystarkastukset ja mahdollisesti myöhemmin pentuehaaveita :) Mennään kuitenkin ihan koiran ehdoilla ja aikataululla ja toivotaan parasta :)

2014:
Talvella aikomus opettaa Catnalle vetohommia kelkan edessä, kunhan sitä lunta nyt edes tulis (5.1.2014). Lunta ei tullut niin paljoa, että olisi voitu kunnolla kokeilla kelkan vetoa. Joulukuussa päästiin jo kelkkailemaan ja pulkkakin on hommattu taakan vetämiseen.

Tokoa reenataan nyt vähän tavotteellisemmin. Tokoa reenattiin todellakin tavoitteellisemmin ja ekat möllitokot käytiin huhtikuun lopulla. Vielä on tekemistä ihan virallisiin kisoihin, mutta nyt ollaan pilkottu liikkeet pieniksi palasiksi ja pikkuhiljaa kootaan niitä vankemmalle pohjalle. TOko jäi nyt vain kotitottisteluun.

Luustokuvaus olisi edessä toukokuussa. Luustokuvaus on 22.5 ja toivotaan, että sieltä tulisi hyvät tulokset. Luustokuvissa kyynärät 0/0 ja polvet ok, lonkat tuli sitten kuiteski C takaisin. 

Katselmus on tänä vuonna Muuramessa, josta varasin jo mökin. Katselmus oli ja meni ilman kummempaa omien koirien "pärjäämistä". Hyvät arvostelut tuli ja Catna tuli 2. sijalle möllitokossa :)

Kesälle olis tarkoitus osallistua alkeis-hakukoulutukseen, reenata kesä aktiivisesti ja jatkaa syksyllä syventävään koulutukseen. Ensi viikonloppuna 10.-11.5 on ensimmäinen hakukurssi ja innolla ootetaan mitä sieltä jääpi käteen :)

2015:
Nyt ollaan päästy kelkkailemaan jo parin viikon ajan ja hyvin on Catna hiffannut vetämisen. Nyt hommasin vielä pulkan jolla saapi paremmin laitettua taakkaa ja se on helpommin mun ohjailtavissa.

Keväälle olisi astutushommat suunnitelmissa ja erittäin komea uros onkin katottuna jo sulhaseks..siitä lissää ku asia varmistuu ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti