Catna & Wimma

Catna & Wimma

perjantai 20. syyskuuta 2013

Epävirallinen tottelevaisuuskoe 10.9.2013 Sievi

Kohta pari viikkoa on vierähtäny kisoista ja päivitän sen minkä muistan :)

Ja niin tuli se päivä, että elämäni ekan kerran osallistuin koirani kans tokokisaan :) Meillä edessä oli "vain" nakkiluokka, mutta silti se veti mahan rullalle heti aamusta...ainaki siis ohjaajalla, koirasta en niinkään usko ;)

Olin päivän siis töissä ja sieltä hurulla kotiin, kamat kasaan ja koira autoon. Paikanpäällä oltiin noin vartti ennen ilmottautumisen sulkeutumista, mutta me oltiin jo ennakkoon ilmottu, koska kisa oli meidän tokokurssin päätös ja saatiin ilmottautua ilmaseks. Voitte vain kuvitella, miten minä olin hermostunu. Koira vaikutti kans melko häsältä ja nakit tuli tarpeeseen. Nähtiin kisoissa myös Saija ja holsku-Onni, joiden kans harjoteltiin kontaktia ja luoksepäästävyyttä just ennen kehään menoa. Muutaman kerran otin paikkamakuunkin remmin päähän ja se onnistu yllättävän hyvin.

Sitten tulikin käsky kehään ja menoks. Kentälle mennessä tuomari tarkisti uroksilta sukukalleudet ja nartuilta juoksut. Meille ei onneks vielä oo tullu juoksua sotkemaan reenejä, mutta sitäkin ootellaan vielä tälle syksylle. Jospa se oottelis vielä tuonne lokakuun puolelle, että keretään käyä Lappalaiskoirien Erkkarit ja silmätarkastus tässä välissä vielä..

Mutta siis kisoihin, eli meitä Nakkiluokassa oli muistaakseni 6 koirakkoa, tulokset löytyy Sievin kennelkerhon Facebook-sivuilta.

Kentälle mentiin ihan nätisti jonossa ja kontaktissa, liikkuri näytti omat paikat ja oltiin aika lähekkän (tai siltä se ainaki tuntu). Catna ei näyttäny hirveästi toisista koirista välittävän, muutaman kerran vilkas molemmat vierellä olevat ja nakki vei voiton ;D

Ensin oli siis luoksepäästävyys ja tuomari tuli viereen, koira piti kontaktin, tuomari koski ja rapsutti rinnuksista, ja siinä piti vähän mielistellä, tais nuolasta kädestä ja nostaa tassun käden päälle. Siitä kuitenkin saatiin 10p :)

Toinen liike oli paikkamakuu 30s, ohjaaja sai jäädä koiran viereen, remmin mitan päähän tai sitte jättää koiran kokonaan yksin. Minä valitsin yksin jättämisen ja menin noin 5m päähän. Liikkuri käskytti, mutta mulla Catna tekee vielä itekseen viereltä maahan menoa, joten se ennakoi. Nyppäsin sen takas ylös ja sanoin uudestaan käskyn "maahan", hurtta meni maahan, liikkuri käski jättää koiran ja minähän jätin :) Hyvin Catna piti kontaktin, muutaman kerran vilkas sivulle, kun toinen koira liikahti, mutta sanoin käskyn uudestaan ja kehuin. Liikkuri käski 30s päästä palata koiran luo ja tämä on yleensä meillä se kompastuskivi. Eli Catna nousee heti istumaan kun menen sen viereen. Menin viereen ja kerkesin palkata onneks maahan ennen ku se nousi. Ja käskyllä sain sen sivulle. Tässä tuli odotetusti noottia ennakoinnista (vaikka tuomari neuvoi minua kuuntelemaan liikkuria, mutta minähän kuuntelin, mutta kun tämä koira on niin vikkelä liikkeissään ;D) Tästäkin liikkeestä täydet 10p!

Seuraavaksi otettiin koirat yksitellen kentälle. Ennen meitä oli vuorossa Cockeri. Ensimmäinen yksilöliike oli lyhyt seuraaminen taluttimessa/taluttimetta. Eli tuon sai valita ja minä valihtin taluttimen, koska eka kisa ja vaarana tosiaankin kentältä karkaaminen ;) Catna otti hyvin perusasennon ja seuras suoraan erittäin hyvin, mulle itelle tuli sellanen fiba, että luulin seuraamisen olevan vain suoraan, mutta liikkuri sanoikin "käännös vasempaan mars" ja minä unohin siinä koiran kokonaan. Kyllähän minä ite ymmärrän liikkuria vallan hyvin, mutta Catna ehkäpä ei ;) Eli minä käännyin, mutta koira ei ja melkein tallasin sen jalat. Käännöksen jälkeen pieni suoran pätkä ja liike seis. Catna pysähtyi hyvin ja otti heti perusasennon. Eli tästäkin 10. Tuomarilta tuli palautteena vain positiivista, koira kuulemma seuraa tiiviisti ja innolla :D noh, sitähän tästä tapauksesta ei puutu ;)

Toinen yksilöliike oli luoksetulo. Koira siis perusasentoon, jätetään siihen ja kävellään kunnes liikkuri sanoi matkan riittävän. Käännytään koiraa kohti ja liikkuri käskyttää. Catna tuli hyvin ja nyt olen siis opettanut sen tulevan suoraan sivulle, koska vaarana suoraan eteen tulemisessa on kaksoisvirhe jos jää eteen ja sivulle vinoon. Vähän piti avustaa loppuvaiheessa Catnaa suoraan sivulle, mutta tästäkin siis 10! Tuomarilta palautteena, pikkusen lisää vauhtia, mutta muuten hienosti :)

Kolmantena suoritettiin vapaavalintainen liike ja tässä luulin jo viimeistään mokaavani ihan täysin. Koska valikoimassa oli seisominen/maahanmeno seuraamisen yhteydessä tai hyppy. Hyppyä ollaan tehty tasan kerran reeneissä ja seisominen liikkeestä on vasta lapsenkengissä ja kun nakittamalla sai tehdä valitsin maahanmenon seuraamisesta. Tätäkin ollaan tehty virallisesti seuraamisen yhteydessä vain 2 kertaa ennen kisoja, joten liikoja ei oottanut tästäkään :) Catna tuli hyvin perusasentoon, seuras hyvin ja kun liikkuri käskytti, sanoin käskyn maahan ja nakitin vain vähän ja kappas Catna meni hienosti maahan, suoraan asentoon ja JÄI SIIHEN!!!!! Minä jännitin koko pois päin kävelyn ajan, että kohta se hyppää käteen tai vilahtaa jopa sivusta ohi, mutta kun liikkuri antoi luvan kääntyä Catna oli MAASSA ja odotti mua! Noh, seuraava jännityksen paikka oli koiran luo palaaminen ja tässähän on siis sama ongelma kuin paikkamakuun loppuvaiheessa. Liikkuri antoi luvan palata koiralle ja minä kävelin viereen, palkkasin sen taas siihen maahan ja se pysyi siinä niin kauan, että liikkuri antoi luvan ottaa koiran perusasentoon. Ja voi taas kuvitella miten nuo muutamat sekunnit liikkurin käskyjen välissä tuntui pitkille. Tästäkin siis täysi 10!!!! Mikä oli ihme :)

Tuomarilta ja liikkurilta hyvät palautteet ja kokonaisvaikutuksestakin saatiin 10p. Koira kuuntelee ja pitää erittäin vahvan kontaktin. Vähän vielä ennakoi, mutta siihen lisää reeniä. Liikkurikin (meidän tokokurssin toinen ohjaaja) sanoi pidätelleen henkeään tuon viimeisen liikkeen ajan :) Sen verran jännittävää se oli ;)

Mutta nyt voi todeta tokon olevan meidänKIN laji. Se on ollut mulle vähän sellanen bignounou liikkeiden vaativuuden takia. En ole koskaan aikasemmin minkään koiran kans reenannut kisamielessä, liikkeet on ollut vähän sinne päin kuten Catnankin kans tähän asti, mutta nyt siis tavoitteena on päästä Keski-Pohjanmaan Kennelpiirin nuorten koirien (alle 2v.) tokon valmennusrinkiin. Karsinta tähän on 4.10 eli aivan KOHTA...jaiks...mihinkähän sitä on taas ittensä pistäny, koirastahan kyllä on, mutta ohjaaja vaatii ohjausta ja paljon :D

Mutta eihän sitä voi koskaan mitään oppia tai saavuttaa, jos ei yritä ja näillä positiivisilla palautteilla, vaikka olikin vain nakkiluokasta, uskon, että me päästään vielä pitkälle.

Ihan näinä päivinä pitäis postista tulla noutokapula, jota keretään toivottavasti vielä reenata ennen karsintaa. Siihen vaaditaan joko lyhyt nouto tai kapulan pito perusasennossa 5s. Ehkäpä me saadaan ainakin tuo pito reenattua siihen malliin, että läpästään se. Sitähän ei sitten tiiä kuinka kovia koirakoita siellä jo on, meille tämä tuli hyvään saumaan, koska Catnahan täyttää 8.12 sen 2v, eli jos tähän ei nyt päästä niin sitten se on meidän osalta ohi ja jatketaan vain seuran riveissä reenausta.

Niin joo ja seuraava tempaisu meiltä on siis silmätarkastus lokakuun alussa ja Lappalaiskoirien Erikoisnäyttely Oulussa samana viikonloppuna. Näyttelyt ei enää jännitä, mutta tuo silmätarkastus kylläkin :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti