Catna & Wimma

Catna & Wimma

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Viikonloppu tokoa täynnä!

Tämä viikonloppu on ollut aikasta tokotäyteistä :) Mutta en valita! Lauantaina oli kauan odotettu Marja-Leena Hiturin tokokoulutus Kannuksessa (Sievin Kennelkerhon järjestämä). Mukana oli muistaakseni 12 koirakkoa (tanskalais-ruotsalainen pihakoira, muutama belgi, sheltti, muutama erilainen noutaja, dobermanni, berni ja sakemannipentu ainaki näin pikasesti mitä muistin). Jokaisella omat kinkkiset jutut ja jokainen mielestäni sai kyllä apua ja neuvoa niihin.

Meillä tuo seuraaminen on nyt ongelma kun laskin namikäden alas sivulle (missä se siis pitää OIKEASTI olla). SEURAA-käskyn jälkeen Catna valahtaa alas ja ottaa kontaktia vain, jos puhun sille tai otan nakin käteen. Tässä olen harpannut liika isoja askeleita, kun koira on alkanut seurata. Olen palkannut hyvästä alkuasennosta ja loppuasennosta, välimaasto on jäänyt ilman palkkaa ja se näkyy!

Tähän saatiin ohje pilkkoa koko liike pieniin palasiin. Ensin se perusasento, mikä on jo nyt hyvä. Sitten jatkuva katsekontakti kun liike alkaa ja kun se jatkuu ja sitte loppuasento.

Eli nyt reenataan siis niin, että alkuasento ja nakki ohjaajan suuhun niin että koira varmasti huomaa missä se on, vasemman käden siirto sivulle ja kun koira katsoo kasvoja heti naksu ja nami. Ja siis naksu tulee nyt sitten mukaan reeneihin takas! Sitten kun tämä on varmaa, alan nostamaan paikallaan koiran puoleista jalkaa ja kun koira jää paikoilleen ja tapittaa silmiin, naks ja nami. Kun tämä on varmaa, voin siirtää koiran puoleista jalkaa askeleen ja kun koira seuraa, tapittaa silmiin naks ja nami. Tästä sitten pikkuhiljaa niin, että koiran kontakti pysyy vaikka liikutaankin. Ensin vain askel, sitten toinen ja niin edelleen.

Tässä pitää nyt miettiä, että otanko täysin uuden käskyn seuraamiselle vai jatkanko SEURAA-käskyllä....

Tässä muistelen muita meidän ongelmia ja ainakin me opeteltiin leikkimään oikeaoppisesti niin, että koira on aktiivinen eikä ohjaaja. Catnan kans ollaan leikitty reenien ohessa ja palkkana vasta vähän aikaa ja ihan muutaman vauhdikkaamman liikkeen kans. Luoksetulossa olen hakenut vauhtia pallon kans heittämällä Catnalle minusta ohi niin, että koira jatkaa matkaa. Mutta siinä ei Hiturin mielestä ole vauhdista puutetta ;)

Toisella puoliskolla otettiin jotain uutta opittavaa eli kosketusalustaa ja se tuntu olevan helppo. Meillä oli lasilautanen nurinpäin maassa ja ensin kouluttaja piti Catnaa remmissä ja minä näytin lautasta koiralle, naputtelin sitä kynsillä ja laitoin lattialle. Catna tuli sen tykö ja kouluttaja naksutti ja minä palkkasin :) TÄmä oli hauskaa koirasta ja niin minustakin, pääsi vapautumaan ja taas leikkimään koiran kanssa.

Toisena juttuna otettiin estehyppyä. Tässä Catna tekee jo niin, että hyppää käskystä ja kääntyy, seisahtaa käskystä, mutta siinä ei vielä pysytä ihan niillä sijoilla kun kierrän sen viereen. TÄhän vaikuttaa paljon se miten koira jää esteen jälkeen seisomaan. Jos se jää vinoon, se helposti liikkuu, varsinki jos peppu jää sinne puolelle "eteen" mistä ohjaaja tulee viereen.

Tässä joutuu ite ohjaamaan tarkasti koiran suoraan seisomaan estettä vasten. Onneks Catna jo hyppää käskystä, ei tarvi sinne namittaa. Tätä on hankala reenata ite kotona, mutta täytyy kasata noista pienistä lavoista este :)

Ihan mielettömästi jäi käteen ja toivottavasti jotain myös tallentuu keskusyksikköönkin :)

Sunnuntaina oli sitten vuorossa oman seuran järkkäämät viralliset tokokokeet, tuomarin Marja-Leena Hituri. Koiria taisi olla yhteensä noin 18. Paljon tuli I-tuloksia ja alokas luokan koirat oli eteenkin ihan mainioita :) Ite hääräsin ilmossa ja opettelin sitä hommaa ja auttelin buffassa. TOsi mielenkiintoinen päivä ja nyt sitä seuras pikkasen tarkemmin koirakoiden suorituksia. Pieni seuramme sai paljon kiitoksia sekä järjestämisestä että tuomarista. Tuomari antoi tehdä hylätyn liikkeen korjauksen ja kaikki sai hyviä vinkkejä ja ohjeita. Ihan huippu tyyppi!

Kotiin tultua otin oman koirani ja menin takapihalle testailemaan mitä edellisestä päivästä oli jäänyt mieleen. Tehtiin terassilla mikä on pikkasen outo alusta Catnalle, joten maahanmeno oli melkosen vaikeeta. Tehtiin vain edestä muutama kunnon maahanmeno kun ei maistunut ;) Kokeiltiin seuraamisen alkua, eli perusasento ja jalan nosto.Se onnistui ja sitten yksi askel ja sekin meni hienosti. Valtavat kehut perään :D Lisäks otettiin kosketusalustaa ja se meni hienosti! Niin, että koira lähti jo noin viiden metrin päästä KOSKE-käskyllä alustalle. Reenit oli siinä ja koira juoksi pihan toiselta puolelta (kosketusalustalle noin 15m) terassille jääneelle kosketusalustalle ja eihän sitä voinut jättää palkkaamatta, kun koira teki niin mielellään ;) Sitten nostin sen pois ja leikittiin pikkasen. Hyvin oli näimmä mennyt asiat perille niin ohjaajalle kuin koiralle.

Tästä on hyvä jatkaa!

2 kommenttia:

  1. Olen vuosia sitten itsekin käynyt Hiturin koulutuksessa ja tykkäsin kyllä myös. Saa aina uutta treeni-intoakin "kädestäpitäen" ohjeiden myötä. :) Tuli tuosta seuraamisesta mieleen, että olen omaan blogiini koonnut joskus pienen jutun seuraamisen rakennuspalasista, löytyy muistiinpanot-kategoriasta, jos haluat vilkaista. Aina väliin sitä joutuu itsekin muistelemaan, että mitähän kaikenlaisia osia eri liikkeisiin sisältyykään, varsinkin ongelmia kohdatessa ne ovat hyvä apu. :)

    VastaaPoista
  2. joo kiitos! Pitääpä käyä vilkaseen.

    VastaaPoista