Catna & Wimma

Catna & Wimma

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Hakua, hakua ja hakua :)

Tämän syksyn teemana on ihan selvästi haku ja hakureenit. Kesällä kerettiin tehdä vain muutama hakureeni ja mentiin vähän niinkuin tyhjältä pöydältä Pääkön Riitan hakukurssille. Minä ite olin tässä järjestäjän roolissa Sievin kennelkerhon puolesta.

Mukana oli melkonen kirjo koirarotuja (labradoria, saksanpaimenkoiraa, suomenlapinkoiria (virallisia ja paimensukuinen), dalmatialaisia, dobermanni), ikähaitari oli n 5kk-9v ja oli pennuista jo osaaviin koiriin. Eli monenmoista harjoitusta ja suoritusta näki.

Meillä lauantain reeni meni vähän penkin alle, mutta oma vika, koska en ollut selittänyt Riitalle että me ei todellakaan olla kehitytty yhtään kevään kurssista (ja nyt oikeesti nolottaa...). Laitettiin Catnalle 4 ukkoa valmiiks mettään ja lähettiin ettiin. Keskilinjalta lähetin sen ensin vasemmalle puolelle ja Catna kiersi pienen kiekan ja tuli takas, että "mihinkäs sinä jäit?" "Etkö sinä tuukkaan mukahan?" Riitta käski sitten lähtä partioimaan ja 2 ekaa ukkoa löytyki sitte melko nopeesti. Samoiltiin metässä ja Catna oli ihan hukassa, välillä näytti että niinku olis lähteny hajun perässä, mutta kadotti sitte melko nopeesti hajun ja varmisteli multa tosi paljon mihin päin jatketaan.

Sunnuntaina sitte pähkättiin tosi helppo harjoitus Catnalle ja laitettiin ukot mettään muistikuvien avulla. Ensimmäinen ukko käytiin kattomassa ja siirryttiin toiselle ja katottiin se. Palattiin ykköselle ja lähetin koiran muistikuvien perusteella ettimään ja löytyhän sieltä se ukko. Siirryttiin takas toiselle ja myös toinen löyty helposti. Samoin tehtiin myös 3 ja 4 ja yhtä hyvin löyty. Mietittiin harjoituksen jälkeen millä saisi Catnalle sitä maalimiesmotivaatiota lisättyä ja sitä että sieltä metästä löytyy aina joku ihminen jolla on herkkuja ja joka rapsuttelee ja jonka kans saapi kelliä varvikossa :)

Harjoituksen päätteeks kokeiltiin myös lähtiskö Catnalta paimennushaukku, mutta mykkä mikä mykkä. Keskilinjalla kyllä inuttiin Riitan perrään, mutta ei siellä metikössä kuulunu yhtään haukkua....

Sunnuntaina hakupäivän jälkeen me suunniteltiin jo pienellä porukalla yhteisreeniä Raaheen. Meiltä lähti minä Catnan kans, Kaisa labbiksen ja Pirjo 2 dalmisuroksen kans seuraavana sunnuntaina Raaheen.

Tehtiin siellä myös Catnalle muistikuvareenit ja voi kuinka tuohon pieneen lappalaiseen oli tullut vauhtia. "Vähän" on vielä liikaa häsäämistä keskilinjalla ja tuossa kontrollissa muutenkin ;) mutta kaikki ajallaan...Mutta nyt se jo oottaa ihan tohkeissaan sitä että pääsee hakeen ukkoa :D

Nyt olin astetta viisaampi ja hankin Catnalle valjaat (ja värinä tietty pink camo). Helpompi pitää tyllerö aloillaan ja saa helpommin kiinni ukolla ;) Näissä valjaissa on pieni lenkki selän päällä, josta on helppo pitää keskilinjalla (vielä tässä vaiheessa) koirasta kiinni häirihtemättä sitä liikaa.

Raahessa kokeiltiin vielä haukkua, mutta tultiin siihen tulokseen, että oikeesti mykkä on mykkä. Painostettiin Catnaa vähän enemmän eikä sitä haukkua tullu, joten nyt alkaa oikeesti rullailmaisun opettelu. Ensin nouto kuntoon ja sitä kautta irtorullien käyttöön.

Nyt sain hommattua muutaman namidummyn jolla alotettiin noutoreeni. Täytin ne Catnan herkuilla ja laitoin tyllerön remmiin. Näytin herkut Catnalle ja heitin dummyn metrin päähän lattialle. Kun Catna otti sen suuhun kehuin hirveesti ja käytin naksutinta. Otin sitten dummyn ja otin sieltä Catnan nähen herkut. Muutaman kerran toiston jälkeen Catna yritti ite saada herkut itelleen ja yritti järsiä sitä, mutta melko nopsaan se tajus, että herkut saa vain mun kautta :)

Nyt Catna tuo sen jo mun syliin kun istun lattialla, tästä on hyvä jatkaa sitte pitentämällä matkaa ja lopuks täysin irti ja suorana noutona..mutta hitaasti hyvä tulee :)

Nyt reenataan vielä täysillä hakua ja maalimiesmotivaatiota tämä syksy ja talven aikana otetaan nouto tokoliikkeenä haltuun ja tutustutaan irtorulliin. Nämä teen vanhasta puutarhaletkusta. Keväällä voidaan sitte siirtyä irtorullien käyttöön.

Lopuksi kuvia Lumosta (Liekkas Damakeahtes n 4kk), jonka tapasin Raahen hakureeneissä. Lumolla on siis sama emä kuin Catnalla ja värityskin melko lähelle. Mielenkiintoinen seurata pienen pusukoneen kehitystä ja kasvua Päivin huomassa <3

Lumoa kiinnostaa hakuporukka ja toinen koira

Lumo söpöstelee

Taitaa periä mummonsa pään :)

2 kommenttia:

  1. Tuosta rullailmaisusta, että jos sitä alkaa opettaa takaperinketjuttamalla, niin sen voisi aloittaa jo heti eikä tarvitse odottaa ensin noutoa kuntoon. Ja se rullahan voi olla periaatteessa mitä tahansa materiaalia, letkuntapaista on niissä ostorullissa ja monet käyttää niitä hyvin, mutta se voi olla esim. myös narulelun tapaista punosta. Mutta kiva, että ootte innostuneet hausta, ois tosi hienoa saada lisää lapinkoiria hakukokeisiin.

    VastaaPoista
  2. mulle tuo ketjutushomma on ihan hepreaa, siihen täytyy syventyä ihan rauhassa ;) meillä tavoitteena opetella myös nouto tokoliikkeenä. Meillä ongelmana tosiaan se, ettei koira ole koskaan kantanut mitään mielellään. Tai jos on sitä kehunut niin on aina hämmentynyt tilanteesta ja on passivoitunut. Nyt opetellaan siis namidummyn kans ihan suuhun ottamista ja pikku hiljaa myös kantamista (tästä tulossa videonpätkä, missä takana 3 reenikertaa namidummylla). Mua on kiinnostanu haku aina, mutta jotenki ei oo päässy "piireihin" ja aatellu että se on hirveen monimutkasta ;) mutta se laji vei ainaki emännän kokonaan ja kyllä se koiraki siitä innostu kun saatiin alle muutama tosi hyvä ja tarpeeks helppo reeni..

    Huomasin, tuossa kun kävin sun sivuja kattomassa, että sulla on tuon nuoremman koiran isänä Tarun Hupi :) Meiltä meni Tarulle sijoitukseen oma kasvatti Liekkas Ciehka "Kieppi"...on se maailma ja varsinki lappalaismaailma pieni :D

    VastaaPoista